HOME

Wednesday, November 6, 2013


ကိမိလ အဟာရ (သို႕မဟုတ္) အင္းဆက္ ျဖည့္စြက္အစာ




ကမၻာ့လူဦးေရဟာ တျဖည္းျဖည္းခ်င္းနဲ႔ (၈)ဘီလ်ံ နားကို ေရာက္လာေနပါျပီ။ ဆာေလာင္ေနတဲ့ လူသားတုိ႕ ပါးစပ္ေပါက္ေတြကို ေကြ်းေမြးဖုိ႔ရာလည္း တစ္စတစ္စ အခက္ႀကံဳႀကရပါျပီ။စားနပ္ရိကၡာ ရွားပါးလာေနတဲ့   ေနာင္တေန႕မွ လူသားတုိ႕ ႀကိဳက္ သည္ ျဖစ္ေစ မႀကိဳက္သည္ျဖစ္ေစ အင္းဆက္ေတြ ကုိ ေရႊးခ်ယ္ ခြင့္ ကင္းမဲ့စြာ စားသံုးႀကရ ေတာ့မွာပါ။ သဘာ၀ ပါတ္၀န္းက်င္ဆုိင္ရာ ျပသနာမ်ား တုိးမ်ားလုိ႕လာေနတဲ့ ကမၻာေျမေပၚမွာ ရွိေနတဲ့ လူဦးေရကလည္း အဆမတန္ တုိးပြားလို႕ေနတာမို႔ ၂၁ ရာစု ထဲမွာ ပရိုတင္း လုိ႕ ေခၚတဲ့ အသားဓါတ္ရဖို႕ ေငြေႀကးေတြပိုကုန္ပါလိမ့္မယ္။ အထူးသျဖင့္ ျမိဳ႕ျပ လူလတ္တန္း စား ေတြအသားဓါတ္ လိုအပ္ခ်က္္နဲ႕ ဒုကၡေတြ႔ႀကဦး မွာပါ။ မြန္တရီယယ္ျမိဳ႕ရွိ မက္ေဂး( Mc Gill University တကၠသုိလ္ ေက်ာင္းသားတစုကေတာ့ အင္းဆက္ ေတြ ကေနျပီး ပရိုတင္းျပည့္၀တဲ့ ဂ်ံဳမွဳံ႕ေတြကုိ တီထြင္ထုပ္လုပ္ ႏိုင္ခဲ့တာမို႕ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ဟတ္(HULT PRIZE )ဆုတံဆိပ္ ခ်ီးျမွင့္ျခင္း ခံခဲ့ဲႀကပါတယ္။ ဆုေႀကးေငြ ေဒၚလာ(၁)သန္း ေလာက္ရႀကမွာ ျဖစ္ျပီး ဒီဆုေႀကးေတြနဲ႕ သူတုိ႔ရဲ႔ စြမ္း အားျဖည့္ ဂ်ံဳမွဳံ႔ေတြ ကိုစတင္ ထုတ္လုပ္ႀကမွာပါ။ အခု က်ေနာ္ တုိ႕ႏွံေကာင္ေတြ နဲ႔ပဲ စတင္စမ္းသပ္ ထုတ္ေနပါတယ္လုိ႕ အဖြဲ႕ေခါင္းေဆာင္ ေက်ာင္းသားေလးက AB C သတင္းဌာနကိုေျပာႀကားပါတယ္။

ဒီႏွစ္ အေစာပိုင္းထဲက ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာ အဖြဲ႕(F A O )ကေနျပီး စားသံုးႏုိင္ေသာ အင္းဆက္မ်ား (စားနပ္ရိကၡာ ႏွင့္ ေကြ်းေမြးေရး အနာဂါတ္ ေမွ်ာ္လင့္ခ်က္မ်ား) ဆုိတဲ့ အစီရင္ခံစာ တေစာင္ကို ထုတ္ျပန္ခဲ့ ပါတယ္။ အဲဒီ တင္ျပခ်က္ ထဲမွာ က်မၼာေရးနဲ႕ သဘာ၀ ပါတ္၀န္းက်င္ အက်ိဳးအတြက္ အင္းဆက္ေတြကို
 ျဖည့္စြက္ထားတဲ့ စားနပ္ ရိကၡာမ်ားရဲ႔ အက်ိဳးရွိပံုကို အေသးစိတ္ တင္ျပထားပါတယ္။အဲဒီလုိ စားနပ္ရိကၡာ
 ေတြကိုေတာ့ ကိမိလရိကၡာ တနည္းအားျဖင့္ (ပိုးမႊား)အဟာရ လုိ႕လည္း အမည္ တြင္ပါတယ္။



ေယဘူယ်အားျဖင့္ ကမၻာေပၚက အင္းဆက္ပိုးမႊား မ်ိဳးစိတ္ ၈၀%ေလာက္ကို လူသားေတြ စားသံုးႀက ပါ တယ္။ ႏုိ္င္ငံေပါင္း (၁၃၀)မွာ အင္းဆက္ မ်ိဳးစိတ္ေပါင္း (၂၀၈၆) စိတ္ကို လူမ်ိဳးစု (၃၀၇၁) ေလာက္က
 ႏွစ္ႏွစ္ျခိဳက္ျခိဳက္ စားသံုးေနႀကတာပါ။ ဖြံ႕ျဖိဳးျပီး လူခ်မ္းသာနို္င္ငံေတြမွာ စားေလ့ စားထ  နည္းႀကေပမယ့္ လက္တင္အေမရိကလို၊ အာရွ ၊အာဖရိက နဲ႕ အေနာက္ေတာင္ ပစိဖိတ္ သမုဒ ၵရာ ေဒသတြင္း နိုင္ငံေတြ မွာလူအေတာ္ မ်ားမ်ားဟာ အင္းဆက္ေတြကို စားႀကပါတယ္။


ဒီလိုစားရတဲ့ အင္းစက္အုပ္စုထဲမွာ လိပ္ျပာႏြယ္၀င္ အင္းဆက္က(၂၃၅) မ်ိုး၊ ပိုးဖလံ မ်ိဳးစိတ္ (၃၄၄) မိ်ဳး နဲ႔ ပရြက္ဆိတ္ မ်ိဳးစိတ္(၃၁၃)မ်ိဳး ၊ ပ်ားပိတံုး ႏြယ္၀င္မ်ိဳးစိတ္ (၂၃၉) မိ်ဳး တုိ႕ ပါပါတယ္။ ဒီအထဲက စြယ္ေတာ္ ပင္ ေတြမွာေပါက္ဖြားတတ္တဲ့ ဒါးခုတ္ေကာင္ တမ်ိဳးကို လူသိပိုမ်ား ပါတယ္။ အာဖရိက ေတာင္ပိုင္းက ဒီဒါး ခုတ္ႏွံ ေကာင္ေတြဟာ ေဒသခံေတြ အတြက္ေတာ့ ေဒၚလာသန္းေပါင္း မ်ားစြာ ၀င္ေငြရေစတဲ့ ဘုရားေပး    ေသာ ပိုးေကာင္ငယ္ ေလးေတြပါပဲ။





  အာဖရိကန္တို႔ ထံုးစံအတုိင္း ဆားငန္ေရ နဲ႔ျပဳတ္ျပီး ေနပူလွမ္းထားတဲ့ ဒီဒါးခုတ္ေကာင္ အေျခာက္ေတြဟာ ကာလ တာရွည္ အထားခံပါတယ္။ ေရခဲ ေသတၱာထဲေတာင္ ထည့္ေနဖုိ႕ မလုိပါဘူး။ စားနပ္ ရိကၡာ  ျပတ္တဲ့ အခါ ျပန္ျပီးစားသံုးႀကဖုိ႔ပါ။
အဟာရ ဓါတ္ပိုႀကြယ္၀တဲ့ အခ်ိဳ႕ ပိုးေကာင္ငယ္ ေလးေတြလည္း အမ်ားႀကီး ရွိပါေသး တယ္။ လူသားတုိ႕ စားသံုးေနက် အမဲသားေျခာက္ (၁၀၀) ဂရမ္မွာ သံဓါတ္ (၆) မီလီဂရမ္ ေလာက္သာပါ၀င္ျပီး စြယ္ေတာ္ ဒါးခုတ္ႏွံေကာင္ ေျခာက္ (၁၀၀) ဂရမ္ မွာေတာ့ သံဓါတ္( ၃၁ )မီလီဂရမ္ႏွံဳး ပါ၀င္ေနပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အမဲသားထက္ ႏွံေကာင္က သံဓါတ္(၅)ဆ ပိုႀကြယ္၀ ေနတဲ့သေဘာပါပဲ၊၊အျခား ပိုတက္စီယမ္၊ ဆုိဒီယမ္၊ ကယ္စီယမ္၊မီးစံုးဓါတ္၊ မဂၢနီစီယမ္ဓါတ္၊ သြပ္ ။မင္ဂနိစ္၊ နဲ႕ေႀကးနီ ဓါတ္ေတြလည္း ဒီအင္းဆက္ ပိုးေကာင္ေတြမွာ အမ်ားႀကီး ပါ၀င္ပါေသး တယ္။ အင္းဆက္တုိ႕မွာ ကာဗုိဟုိက္ျဒိတ္ ၊ ပရိုတင္း ၊ အဆီ ၊ သတၱဳ ဓါတ္ နဲ႔ ဗီတာမင္ တုိ႔ စံုလင္စြာပါရွိပါတယ္။ ဒါအျပင္ စားေသာက္ခ်င္စိတ္ကို လွံဳ႕ေဆာ္ေပးတဲ့ အမုိင္နို အက္စစ္ျဒပ္ေပါင္း လုိင္စင္းဓါတ္လည္း ပါ၀င္ျပန္ပါတယ္။

သဘာ၀ပါတ္၀န္းက်င္ ဖန္ေလွာင္အိမ္အက်ိဳးဆက္

ရရွိတဲ့ အကိ်ဳးဆက္ ေတြကေတာ့ အင္းဆက္ေတြ ကေန အသားဓါတ္ ထုတ္လုပ္ယူ တဲ့ျဖစ္စဥ္ မွာ ေရသိပ္မသံုးစြဲရတာပါ ။အထူူးသျဖင့္ 150 gm ဂရမ္အေလးခ်ိန္ ရွိတဲ့ႏွံေကာင္ေတြ ရရွိဖို႕ ေရအ နည္းသာ သံုးရေပမယ့္ အမဲသား 150 gm ေလာက္ရဖို႕ေရ 3290 lit လီတာေလာက္ လုိအပ္ပါ တယ္။



  အလားတူ သစ္ပင္ေတြဆီက အဟာရဓါတ္ကို အသံုးျပဳ တဲ့ေနရာမွာလည္း အင္း ဆက္ေမြးျမဴေရးက ကြ်ဲေတြႏြားေတြ ထက္ (၁၀)ဆေလာက္ သက္သာေစပါတယ္။ သစ္ပင္ ဆံုးရွံဳးတာလည္း သိပ္မရွိလို႕ သစ္ေတာျပဳန္းတီးမွဳ ကိုေတာင္ ကာကြယ္ ထိန္းသိမ္း ေပးႏိုင္ပါေသးတယ္။

အစာကေန အင္နာဂ်ီကိုသံုးျပီး ပရိုတင္း ျပန္လည္ ထုတ္လုပ္ေပးႏုိ္င္တဲ့ အခ်ိဳးအစားခ်င္း ႏွိဳင္းယွဥ္ႀကည့္ရင္ မယ္ဆုိရင္လည္း အင္းဆက္ နဲ႔ ကြ်ဲ / ႏြား တုိ႕ႀကားမွာ ၄း၁ နဲ႕ ၅၄း၁ ေလာက္ကြာျခားေနပါတယ္။ အင္းဆက္ေမြးျမဴေရးမွာ အစာ 4 gm ေကြ်းျပီး ပရိုတင္း 1 gm ထုတ္ေပးတဲ့အခ်ိန္ ကြ်ဲ ေတြ ႏြားေတြ အတြက္ အစာ 54 gm ေလာက္သံုးျပီး ေမြးျမဴေနရတဲ့ သေဘာမ်ိဳးပါပဲ။

ေလ့လာစူးစမ္းခ်က္ တခုအရ အင္းဆက္ (၅(၏) မ်ိဳးရဲ႕ ကာဗြန္ဒုိင္ေအာက္ဆုိဒ္ CO2 ထုတ္လုပ္မွဳ နဲ႔ ပရိုတင္း ရရွိမွဳ အခ်ိဳးေတြကို အျခားသတၱ၀ါမ်ား နဲ႕ ႏွိဳင္းယွဥ္ႀကည့္ ပါတယ္။ အင္းဆက္ နဲ႔ ၀က္အႀကားမွာ ကြာဟခ်က္ ၃၂ - ၁၂၉ % အင္းဆက္နဲ႕ ကြ်ဲ ႏြား တို႕ႀကားမွာေတာ့ ၁၂ - ၅၄% ထိကြာျခားမွဳရွိေ နတာကို 
 ေတြ႕ရွိ  ရပါတယ္။ 


 ေျခ၄ေခ်ာင္း သတၱ၀ါေတြ ကေနရတဲ့ ပရိုတင္းဓါတ္ နဲ႕ သူတို႕ေႀကာင့္ သဘာ၀ ပ်က္စီးမွဳ အခ်ိဳးအစား ကေတာ့ ၅၀ း ၁ ရွိပါတယ္။ဆုိလုိတာက အင္းဆက္ေမြးျမဴျပီး ပရုိတင္းေခၚ အသားဓါတ္ကို ထုတ္ယူစားသံုး မယ္ဆိုရင္ သဘာ၀ပါတ္၀န္းက်င္ ပ်က္စီးမွဳ နည္းပါးမယ္ ဆုိတဲ့သေဘာပါ။

ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာအဖြဲ႕ (F A O) သုေတသနျပဳခ်က္ထဲမွာ ကြ်ဲ၊ႏြားတို႕စားက်က္အတြက္ကမၻာေျမထုရဲ႔  ၂၆ %  အသံုးျပဳရျပီး တိရစၦာန္အစာအတြက္လည္း ေျမ ၃၃ % သံုးရေႀကာင္း ။ တိရစၦာန္ ေမြးျမဴ ထုတ္လုပ္ေရး ကိစၥမ်ားအတြက္ စိုက္ပ်ိဳးေျမ ၇၀% နဲ႕ ကမၻာ့ေျမျပင္ ၃၀ %ကို အသံုးျပဳ ေနရေႀကာင္း သိရပါတယ္။



  ဒါအျပင္ တိရိစၦာန္ ေမြးျမဴေရးရဲ႕ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆုိးက်ိဳးေတြကေတာ့ ေျမပ်က္စီးမွဳ ၅၅ % ။ ပိုးသတ္ေဆး မ်ားသံုးစြဲမွဳ ၃၇% ပဋိေဆး၀ါးမ်ား ၅၀% တုိ႕ေရထုအတြင္း စီး၀င္ျပီး သဘာ၀ပါတ္၀န္းက်င္ကို ထိခုိက္ ပ်က္စီးေစတာပါပဲ။ ေနာက္တခုက ကြ်ဲႏြား တိရစၦာန္တို႕ကေန ထုတ္လႊင့္တဲ့ အမုိးနီးယား နဲ႕ ႏုိက္ႀတိတ္ တုိ႔ေႀကာင့္ အက္စစ္မိုး ေတြျဖစ္ေပၚေစျခင္းပါ။

အင္းဆက္ျဖည့္စြက္အစာရဲ႔ အားသာခ်က္ကေတာ့ ဖန္ေလွာင္အိမ္ ဓါတ္ေငြ႔ ထုတ္လႊင့္ မွဳကို အမ်ားႀကီး 
 ေလွ်ာ့နည္းသြားေစမွာမုိ႕ အင္းဆက္ေမြးျမဴေရးဟာ ကမၻာႀကီး ပူေႏြး လာမွဳ ျပသနာကို တဖက္တလမ္း ကေန ေျဖရွင္းေပးနုိင္ပါလိမ့္မယ္။ ဒီလို အဟာရ နဲ႕ သဘာ၀ ပါတ္၀န္းက်င္ နယ္ပါယ္ ၂ ခုစလံုးမွာ အင္းဆက္ျဖည့္စြက္အစာေတြက ပိုျပီးအက်ိဳးမ်ားေနတာေတြ႕ေနရပါတယ္။

ေနာင္လာမယ့္ ၂၀၅၀ ခုႏွစ္ကုိေရာက္ရင္ ကမၻာေပၚမွာ ပရိုတင္း(ေခၚ) အသားဓါတ္ လုိအပ္ခ်က္ ဒိီထက္ ၂ ဆ ျဖစ္လာပါလိမ့္မယ္။ ေနာင္လာမယ့္အနာဂါတ္ အသားဓါတ္ ထုတ္လုပ္မွဳနယ္ပါယ္မွာ အင္းဆက္ကေနျပီး ရမယ့္ ပရိုတင္း ကိစၥဟာ မရွိမျဖစ္ အေရးႀကီး လာပါေတာ့မွာပါ။

By----- W L 4 ( youth for future Inlay)

No comments:

Post a Comment