ေနႀကာပင္ေပါက္
ဘယ္လုိ ေဖါက္ စားမလဲ
က်ေနာ္တုိ႕
စားေနက် ပဲတီပင္ေပါက္လို ေနႀကာေစ့ကို အပင္ေဖါက္ ထားတာကို ေနႀကာပင္ေပါက္ လုိ႔ ေခၚ ရပါလိမ့္တယ္။
အျခား သုတ္စား ခ်က္စားတဲ့ ဟင္းရြက္စိမ္းမ်ားနည္းတူ အဲဒီေနႀကာ ပင္ေပါက္ အစားစာကုိ က်ေနာ္တုိ႕
အစားထုိး စားႏုိင္ပါတယ္။
လတ္ဆတ္
ႀကြတ္ရြျပီး ဆိမ့္တဲ့အရသာ ရွိသလို ဥေရာပႏုိင္ငံက ဟင္သီးဟင္းရြက္စိမ္း ႀကိဳက္တတ္သူေတြ
အတြက္ေတာ့ တႏွစ္ပါတ္လုံး ေရခဲေနတဲ့ ေဆာင္းရာသီထဲမွာေတာင္
မိမိအိမ္တြင္းမွာစုိက္ပ်ိဳး စားသံုးလုိ႕ ရႏုိင္တဲ့ အဟာရ ျဖစ္ သီးႏွံသစ္တမ်ိဳးပါ။
အျခား
တရိစၦာန္ေတြ ၀င္ဖ်က္ဆီးတာမ်ိဳး ရွည့္လိုသတၱ၀ါေတြ စားသံုးတာမ်ိဳးမျဖစ္ေအာင္ အကာရံျပဳေပး နုိင္ရင္
ပူေႏြးတဲ့ရာသီခ်ိန္ ျပင္ပမွာစိုက္ပ်ိဳးလုိ႕လည္း ရပါတယ္။က်ေနာ္တုိ႕ျမန္မာျပည္က ရာသီဥတုနဲ႕
ဆုိရင္ေတာ့ ပဲတီပင္ေပါက္လို မ်ိဳး အဆင္ေျပသလို အခ်ိန္မေရြး စိုက္ပ်ိုဳးစားသုံးႏုိင္ႀကမုိ႕
စမ္းႀကည့္လို႔ အဆင္ေျပပါလိမ့္မယ္။
ေနႀကာ
အပင္ေပါက္ေဖါက္နည္း
သင့္ေတာ္မယ့္
အရြယ္စားရွိ ဇကာ အမ်ိဳးမ်ိဳးကို သံုးစိုက္ပ်ိဳးနုိင္ပါတယ္။
၁။
ေနႀကာေစ့ တခြက္ကို ေရနဲ႕ ေဆးေႀကာျပီး အနည္းဆံုး ၈ နာရီႀကာ (သို႕)တစ္ညတာ ေရစိမ္ျပီး
စစ္ထား ပါ။
၂။ဒီစစ္ထားတဲ့ေနႀကာေစ့ေတြကို
ပူေႏြးျပီး ေမွာင္တဲ့ ဗီဒို (သို႕) အခန္းတခုထဲ ထည့္ထားက တေန႕ ၂ ႀကိမ္ ေလာက္ အစုိ႔အေညွာင့္
ကေလးေတြ ျပဴထြက္လာသည္အထိ ေရျဖန္းေပးတာကို ပံုမွန္လုပ္ပါ။
၃။ေနာက္
အစုိ႕ထြက္ ေနႀကာေစ့ေတြကို သစ္ရြက္ေဆြေျမႀသဇာ ျဖည့္ထားတဲ့ ဇကာ တခုထဲ ေျပာင္းေရႊ႕ မွာပါ။ သစ္ေဆြးေျမႀသဇာ
ကို ဇကာတခုမွာ ေဒါင့္ေစ့ေအာင္ ျဖဴးဖုိ႕ေတာ့လုိပါတယ္။အေစ့ေညွာင့္ေတြ မက်ိဳးေအာင္ ဂရုျပဳျပီး
ဇကာအလယ္မွာ ေနႀကာေစ့ေတြပံုျပီးေနာက္ ညီညာေအာင္ ျဖန္႕ေပးလိုက္ ပါ။ တေစ့နဲ႕တေစ့ ထိကပ္ေနပါေစ
ဒါေပမယ့္ စုပံု ထပ္ျပီးေတာ့မေနပါေစနဲ႕။
၄။ျပီးရင္
ေနာက္တပ္ ေျမေဆြးတထပ္ ထပ္လို႕ဖံုးေပးျပီး ေနေရာင္ျခည္ တုိက္ရိုက္မေတြ႕တဲ့ ေနရာမွာ ဆက္
ထားလုိက္ပါ။
၅။လုိအပ္က ေရေျဖးညွင္းစြာေလာင္းေပးဖို႔နဲ႕ ေနေရာင္ျခည္မထိေစဖို႔ ေန႕စဥ္ ဂရုစုိက္ေပးပါ။ ပူတဲ့ အခ်ိန္
ေရျဖန္းတာ ပိုလုိအပ္ျပီး ေအးတဲ့အခ်ိန္မွာ ေရေလွ်ာ့ေလာင္းေပးပါ။ေရေလာင္းတာမ်ားရင္ ရိေရာ္
ပုပ္သုိး တတ္တာ ေရငတ္ျပီးေသဆံုးသြားတာ အပင္ေပါက္ေတြ က်ံဳလွီသြားတာမ်ိဳးတုိ႕ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
၆။အပင္ေလးေတြ
သန္လာရင္ အေပၚဖက္က ေျမေဆြးေတြကို အသာယာ လက္နဲ႔ပင္ေျခပိုင္းသို႕ က်သြားေအာင္သာ ဆက္လုပ္ေပးပါ။
၇။အပင္ေပါက္ကေလးေတြက
အေစ့ရြက္ကေလးေတြ စိမ္းျပီးႀကီးထြားကာ ခူးဖုိ႕အသင့္ျဖစ္ေန ပါျပီ။ေနာက္ထပ္ ဒုတိယအဆင့္
အရြက္ကိုေတာ့ ေပးမထြက္ပါနဲ႕။အေစ့ခြံေတြ သူ႕အလိုေလ်ာက္ ျပဳတ္က် သြားပါလိမ့္မယ္။ က်န္ေနေသးရင္လည္း
လက္ကေလးနဲ့ အသာဖယ္ျပစ္လိုက္ပါ။
အေပၚက
ဇကာထဲမွာက ခူးစားဖုိ႕အသင့္ ျဖစ္ေနတဲ့ ေနႀကာပင္ေပါက္ေတြပါ။ အေစ့ခြံေတြ ကုန္စင္ေႀကြ သြားေအာင္နဲ႔
အရြက္ေတြထပ္ပြင့္ကားလာေအာင္လို႕ ေနာက္ထပ္ ၁-၂ ရက္ေလာက္ ထပ္ထားျပီးမွ ခူးစား လည္းရပါတယ္။
၈။ခူးေတာ့မယ္ဆုိရင္ ပင္ေျခနားက ကပ္ျပီး ျဖတ္ ေရေအးနဲ႕ေဆးေႀကာကာ ေျမေဆြးေတြကိုဖယ္ရွားျပစ္ ျပီး
ေရစစ္ထားလုိက္ပါ။
၉။
ကဲ စားစရာ သုတ္စား ခ်က္စားစား သင့္အတြက္ ဟင္းရြက္စိမ္း သစ္တမ်ိဳး ကုိ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ
ေနာက္ထပ္ ၅-၇ ရက္ေလာက္ထားျပီး စားသံုးႏုိင္ပါတယ္။
၁၀။
ဒုကၡေပးတဲ့ အေစ့ခြံေတြကို ဖယ္ျပီး ေနႀကာပင္ေပါက္ေတြပါပဲ။
by ------W L 4 (Youth For Future Inlay)
From------
http://www.organicconsumers.org/articles/article_28868.cfm
No comments:
Post a Comment